Schade bij auto-inbraak: ben je verzekerd of niet?


Het aantal auto-inbraken in Nederland dat in 2024 werd geregistreerd ligt op 44.225. Daarmee is er een lichte stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Wanneer er wordt ingebroken in jouw auto, of een poging gedaan tot, dan is dat lastig en vervelend. Vaak laten inbrekers braakschade achter, zoals een ingetikt raam of een geforceerde deur. Dit betekent dat jouw auto naar de garage moet voor reparatie. Maar er zijn een aantal misvattingen in hoeverre jouw auto automatisch is gedekt tegen inbraakschade. Gezien het toenemende aantal auto-inbraken, is het daarom zaak om hier goed op voorbereid te zijn voor het geval jij hier ook slachtoffer van wordt.
Vergoeding
In het geval van auto-inbraak komen er vaak drie scenario’s voor: Er wordt een poging tot inbraak gedaan met braakschade als gevolg zonder dat er iets gestolen wordt. Het kan ook zo zijn dat er spullen worden gestolen uit de auto die in het zicht lagen. Óf er worden specifiek spullen gestolen die zijn ingebouwd in de auto. Denk bijvoorbeeld aan een navigatiesysteem, airbags of de autoradio.
Of er nu wel of niets gestolen wordt, het feit blijft dat je schade aan je auto hebt. Dit is uiteraard niet jouw schuld, dus je zou kunnen denken dat je verzekering de schade dekt. Maar bij braakschade is dat niet het geval. Hiervoor moet je minimaal een beperkt casco (ook wel WA+) of een volledige casco (Allrisk) verzekering hebben. Met enkel een WA verzekering kom je hiervoor dus niet in aanmerking.
Een WA+ en Allrisk verzekering vergoeden naast braakschade ook diefstal van auto-accessoires, soms tot wel een waarde van 5000 euro. In sommige gevallen is de dekking zelfs onbeperkt, maar dit verschilt per verzekeraar. Daarom is je autoverzekering vergelijken voorafgaand aan het tekenen van een contract een verstandige keuze om zo een weloverwogen keuze te maken.
Als je een hoge dekking hebt, kun je de schade dus wel claimen. Maar ook hier zijn specifieke voorwaarden aan verbonden. Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer licht dit verder toe: “Zo moet de auto tijdens de inbraak wel op slot zijn geweest. Ook moet je er voor zorgen dat je auto voorzien is van een goed beveiligingssysteem. De eisen hiervoor staan in de polisvoorwaarden van je autoverzekering. Daarnaast moet je er altijd voor zorgen dat waardevolle spullen niet direct in het zicht liggen.”
Geen zichtbare schade
Autodieven worden steeds handiger waardoor er soms helemaal geen schade aan de auto te zien is. Dit komt vooral doordat de modernisering van auto’s waardoor ze zonder sleutel kunnen worden geopend, de zogenoemde ‘keyless entry’. Maar geen braaksporen betekent vaak ook geen vergoeding vanuit de verzekeraar. Om hier toch aanspraak op te kunnen maken, is het altijd aan te raden om aangifte te doen bij de politie. De politie kan bijvoorbeeld camerabeelden opvragen waardoor er bewijs wordt gevonden dat er wel degelijk sprake is van inbraak.
Schadevrije jaren
Gelukkig is er ook een meevaller. Wanneer je schade claimt voor de braakschade aan jouw auto, gaat dit niet ten koste van je schadevrije jaren. Wel kan het zo zijn dat verzekeraars een eigen risico hanteren. Dit betekent dat je een deel van de schade zelf vergoedt.
Voorkom inbraak
Tot slot nog enkele tips om een minder groot doelwit te worden:
- Laat geen waardevolle spullen in jouw auto liggen.
- Laat je lege dashboard open staan zodat dieven weten dat er geen waardevolle spullen in liggen.
- Voor de moderne auto’s: zorg ervoor dat alle apparatuur in jouw auto is uitgeschakeld zodat ze niet via een Bluetooth signaal te traceren zijn.