Reparatie Aan Mijn Auto

Bougies vervangen

De naam “verbrandingsmotor” is ontstaan doordat de vereiste brandstof wordt verbrand in de cilinders van de motor. De resulterende gassen brengen de cilinders in beweging, waardoor de motor energie kan leveren aan de wielen voor aandrijving. Bij benzinemotoren wordt de ontsteking ondersteund door een vonk die wordt geproduceerd door de bougies. De benodigde vonk is heel belangrijk omdat de verbranding van de benzine erdoor wordt beïnvloed. Het is dus belangrijk dat de bougies zich in een goede staat bevinden en de motor hierdoor ook optimaal kan presteren.

Tip: Wil je de bougie van jouw auto graag zelf vervangen? Bekijk dan eens deze onderdelen website. Hier bieden ze verschillende bougies aan tegen scherpe tarieven.

Een bougie zit eenvoudig in elkaar

Het ontwerp van een bougie is vanaf zijn introductie in het begin van de 20ste eeuw niet veel veranderd. Zo is er nog altijd de centrale elektrode die de spanning vanuit de bobine ontvangt en ervoor zorgt dat de vonk kan overspringen. Het geheel is goed geïsoleerd en is dat maar goed ook omdat er anders voortijdig sprake zou zijn van het overslaan van de vonk en de benzine helemaal niet of gedeeltelijk ontstoken zou worden. Het geheel wordt compleet gemaakt met een metalen omhulsel aan de onderzijde welke wordt gebruikt om de bougie vast te kunnen schroeven en direct ook ervoor zorgt dat er sprake is van een gesloten circuit. Nou, bijna dan, omdat er aan de kant van de bougie welke zich in de cilinderruimte bevindt een smalle afstand bevindt tussen de centrale elektrode en het buitenste metalen omhulsel. Het is ook hier dat de benodigde vonk zal ontstaan vanwege het spanningsverschil tussen beide elektroden. Deze afstand is ook heel belangrijk en bepaalt het voor een groot deel de grootte van de vonk en zo ook de mate van verbranding.

In vergelijking met andere elektronische componenten in een gemiddelde auto, heeft een bougie weinig betekenis en gaan ze relatief lang mee.

Terzijnertijd zullen ze wel vervangen moeten worden

De hoge spanningen en uiteraard de grote hitte van de motor waar elke bougie aan is blootgesteld, zorgen ervoor dat er zich op een gegeven moment defecten kunnen voordoen en bijvoorbeeld de isolatie zijn werk niet meer naar behoren gaat kunnen uitvoeren. Het grootste probleem ligt aan de slijtage bij de contactpunten van beide elektrodes. De benodigde “gap” zal steeds aangepast moeten worden om te kunnen voldoen aan de specificaties van het type motor en behoort dit tot één van de punten welke meegenomen wordt bij de grote beurt van een auto. Voordat de bougies dus vervangen dienen te worden, kan de afstand tussen de elektrodes wel steeds bijgewerkt worden, maar komt er aan deze mogelijkheid een eind wanneer de slijtage er op een gegeven moment voor zorgt dat de totale werking van betreffende bougie teniet zal worden gedaan.

Wanneer zijn de bougies dus aan vervanging toe?

Aan het vervangen van de bougies is er niet direct een kilometerstand of tijdsperiode gekoppeld. Gewoonlijk wordt er door de fabrikant wel aangegeven in het onderhoudsboekje bij welke kilometerstand de bougies het liefst kunnen worden vervangen, maar is dat eerder een leidraad dan een regel. Een auto die voornamelijk op snelwegen zal hebben gereden zal over bougies beschikken die er veel beter aan toe zijn dan die waarmee men voornamelijk korte stadsritten heeft gereden. De eerste tekenen van bougies die aan vervanging toe zijn zal te merken zijn aan een verhoogd brandstofverbruik, het langzamer dan normaal kunnen optrekken met de auto en een motor die stationair wat onregelmatig draait. Voor het exact kunnen nagaan wat de staat is waarin de bougies zich verkeren zullen die verwijderd moeten worden. Wanneer blijkt dat de afstand tussen beide elektrodes niet meer aan te passen is vanwege overmatige slijtage, is het tijd zeker nodig de bougies te verwisselen. Ook zullen defecten aan de isolatie merkbaar zijn aan de kleine brandplekken waar de vonk voortijdig overspringt op het motorblok. Meestal wordt bij een grote onderhoudsbeurt deze inspectie ook gepleegd en wordt gelijk ook alle overige delen van de ontsteking gecontroleerd.

Alle bougies moeten worden vervangen

Bij moderne automotoren is er sprake van individuele bobines of coils en is het geen kwestie meer van het lostrekken van de bougiekabels om de bougies te kunnen bereiken. Bij het verwijderen van de coils dient de nodige voorzichtigheid in acht te worden genomen. Het verwisselen dient voor alle bougies plaats te vinden, ongeacht de staat. Ook de bougies die er op het oog nog goed uitzien zullen verwisseld moeten worden. De garage let er ook op welk type er op gemonteerd dient te worden. De typeaanduiding geeft het temperatuurbereik aan waarvoor de bougie geschikt is. Het is heel belangrijk dat er bij het plaatsen van de nieuwe bougies er wel hiermee rekening is gehouden en men niet de verkeerde plaatst. De kans op defecten van de bougies wordt niet alleen veel groter, maar zullen ook de coils er niet op zijn berekend hun spanning kwijt te raken aan een verkeerd type bougie. Doorgebrande coils zijn hier het resultaat van en kost zo een vervanging natuurlijk vele malen meer dan de bougies alleen.

Ook de prestaties van de motor zullen merkbaar veranderen en wordt de oorzaak van een slecht draaiende motor vaker niet bij de bougies gezocht. Het zal nu wel duidelijk zijn dat de bougies verantwoordelijk zijn voor het ontsteken van de benzine in de motor en dit direct van invloed is op de motorprestaties. Laat je daarom ook niet gauw ompraten om bougies te monteren welke een hoger vermogen of lager brandstofverbruik in het vooruitzicht stellen.

Stel het vervangen van de bougies nooit te lang uit en vraag de garage altijd om een kijkje te nemen naar de staat waarin de bougies zich bevinden. Het aangegeven vervangingsinterval van de fabrikant is indicatief en zullen de rijomstandigheden voor een groot deel de levensduur van de bougie bepalen. Kies uitsluitend voor de beste kwaliteit en voorkom hiermee problemen met de overige componenten van het ontstekingssysteem. Gegarandeerd snel & probleemloos een reparatie laten uitvoeren? Reparatieaanmijnauto.nl staat voor je klaar.

  • Binnen 24 uur een offerte
  • Gratis & Vrijblijvend
  • Alleen door professionals
  • Wij vergelijken voor jou

1. Wat kost deze reparatie? De prijzen van deze reparatie kunnen nog al verschillen per dealer. Daarom vragen wij altijd een offerte op bij meerdere bedrijven, zodat jij de meest voordelige optie kunt kiezen.

2. Is jullie service gratis? Ja, de service van reparatieaanmijnauto.nl is volledig gratis, daarnaast is het ook nog eens vrijblijvend. Pas als je akkoord gaat bij de offerte en voor een reparatie kiest handel je dit zelf af met de betreffende garage.

3. Hoe lang duurt het proces? Binnen 24 uur ontvang je een reactie van de garage, in de offerte wordt aangegeven wanneer de reparatie kan plaats vinden en hoelang dit zou duren.

4. Mijn vraag staat er niet tussen? Geen probleem, neem gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan.

Vergelijk Prijze

Je laten verzekeren voor deze reparatie?Vergelijk Verzekeringen