Reparatie Aan Mijn Auto

Kleine onderhoudsbeurt

Wie er ooit eens goed over nagedacht heeft zal er zeker bij hebben stilgestaan dat een doorsnee auto wil ingewikkeld in elkaar zit. Denk maar aan alle duizenden onderdelen die ervoor zorgen dat de auto naar behoren kan functioneren en die goed met elkaar moeten zijn afgesteld. Slijtage is daarbij iets wat niet te voorkomen is en kan dit proces in goede banen worden geleidt door een goed onderhoud. Veel defecten kunnen worden voorkomen door preventief onderhoud (smeren, afstellen) en schrijft elke autofabrikant daarom ook een specifiek schema voor welke door de auto eigenaar strikt zal moeten worden opgevolgt. Een onderhoudsbeurt is daarbij cruciaal en is een kleine onderhoudsbeurt daarbij dus zeker geen luxe.

Onderhoud is behoudt!

Een kleine onderhoudsbeurt neemt niet veel tijd in beslag omdat er gekeken wordt naar de meest cruciale aspecten van de auto. Zo wordt de motorolie verwisseld en neemt men ook een kijkje bij de luchtfilter. De brandstoffilters komen doorgaans niet aan de beurt omdat in de meeste auto’s deze tegenwoordig ver weggestopt liggen en er flink wat werk komt bij kijken om alles los te gooien. Ook behoeft een brandstoffilter niet met dezelfde regelmaat te worden vervangen als bijvoorbeeld het oliefilter. Voor diesel aangedreven auto’s is de brandstoffilter wel geplaatst op een eenvoudig te bereiken plek omdat betreffend filter wel moet worden vervangen op regelmatige basis.

Het doel van al dit onderhoudt is om ervoor te zorgen dat alle delen van de motor naar behoren zullen blijven functioneren en ze ook in staat zullen zijn dat alles te kunnen doen zonder voor hun beoogde (berekende) levensduur defect te raken. Het overslaan van zo een kleine onderhoudsbeurt of het niet op tijd laten uitvoeren ervan zorgt ervoor dat er zich op een gegeven moment problemen zullen voordoen die de levensduur van de motor aanzienlijk zullen verkorten. Ook de prestaties van de motor zullen niet positief worden beinvloedt en leidt dit achterstallig onderhoudt tot een reeks van problemen waar je op een gegeven moment meer geld aan kwijt zal zijn dan voor het tijdig laten uitvoeren van een kleine onderhoudsbeurt.

Het onderhoudsinterval verschilt per auto

Dat klinkt misschien wel raar, maar ligt het vooral aan het rijpatroon wanneer de auto naar de garage moet voor zo een onderhoudsbeurt. De fabrikant geeft in het instructieboekje weliswaar aan wat de intervallen moeten zijn en hanteren de meeste garages dan ook de richtlijnen van de fabrikant. Afhankelijk van de rijomstandigheden kunnen er zich echter veranderingen voordoen waarbij de auto eerder naar de garage moet om bijvoorbeeld de motorolie te laten verversen. Korte stadsritten zijn het schadelijkst voor de motor omdat die nooit goed op temperatuur kan komen en de werking van de motorolie niet optimaal zal zijn. Bij het bereiken van de bedrijfstemperatuur zal de werking van de speciale stoffen aanwezig in de motor-, maar ook de versnellingsbakolie niet het gewenst effect bereiken en kan dit leidden tot onder andere tikkende kleppen. Ook het vocht dat beslaat aan de binnenkant van de motor en vervolgens in het carter terecht komt zal niet meer door goed worden “verdampt” uit de olie. Zo een auto zal dan wel een gering aantal kilometers hebben verreden, maar zal het verversingsinterval ook kleiner moeten zijn. Elke goede garage beschikt over het juist gereedschap om de oliekwaliteit te controleren en kan er een passend onderhoudsinterval worden bepaald. Steeds meer moderne auto’s beschikken over een boordcomputer welke vanzelf aangeeft wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt en gebruikt het de gegevens die door de talrijke sensoren zijn verzamelt.

Natuurlijk wordt niet alleen de motorolie vervangen

Bij de kleine onderhoudsbeurt worden alle overige vloeistoffen (koel-, rem- en ruitenwisservloeistof) gecontroleerd en eventueel vervangen. Zo dient de koelvloeistof ook soms vervangen te worden en wordt de luchtfilter ook niet vergeten. Ook de remmen worden gelijk gecontroleerd evenals de ruitenwissers en de banden. Het geheel wordt afgerond door een inspectie van de verlichting en het elektrisch systeem (batterij en dynamo). Zo staat de auto er weer piekfijn bij na de onderhoudsbeurt en staat die garant voor vele kilometers probleemloos rijplezier.

Wanneer er sprake is van bijzonderheden bij de inspectieronde wordt dat gelijk doorgegeven aan de eigenaar en dient die toestemming te geven om de extra werkzaamheden uit te laten voeren. Indien de mankementen niet van dringende aard zijn wordt er soms geadviseerd om de reparatiewerkzaamheden uit te voeren tijdens de grote onderhoudsbeurt. Het is natuurlijk ook van belang dat elke merkbare verandering aan de auto qua rijgedrag of anders doorgegeven wordt aan de garage zodat zij ook gericht op zoek kunnen gaan naar de oorzaak ervan.

 

Vanwege de grote concurrentie tussen de verschillende garages vallen de prijzen van een kleine onderhoudsbeurt wel reuze mee. Maar let op: soms wordt de winst eruit gehaald door gebruik te maken van motorolie en filters van lage kwaliteit. Het is daarom belangrijk vooraf te informeren welk merk olie er zal worden gebruikt bij het verwisselen. Ga ook zelf eens het onderhoudsboekje na en kijk welk merk wordt aanbevolen door de fabrikant. De levensduur van de motor kan flink worden ingekort wanneer er olie van lage kwaliteit wordt gebruikt. De paar tientjes (en meer dan dat) die je zo denkt te besparen op jaarbasis zullen weer gauw uit jouw portemonnee verdwijnen.Bij een kleine onderhoudsbeurt is het voornamelijk het verversen van de motorolie waarop er gefocust zal worden en worden voor de rest de overige primaire vloeistoffen en delen van de auto aan een inspectie onderworpen.

Met het (laten) uitvoeren van een kleine onderhoudsbeurt ga je preventief te werk voor het behoudt van jouw auto. De kosten vallen wel mee en zorgt deze kleine beurt ervoor dat ook de prestaties van de auto optimaal blijven. Ook is het belangrijk om in zee te gaan met een garage welke bij het RDW geregistreerd is, zodat bij een kentekencheck de volledige onderhoudshistorie kan worden gepresenteerd.

 

Ontvang een offerte

Volledig gratis & vrijblijvend

Laat de reparatie aan ons over

Gegarandeerd snel & probleemloos een reparatie laten uitvoeren? Reparatieaanmijnauto.nl staat voor je klaar.

  • Binnen 24 uur een offerte
  • Gratis & Vrijblijvend
  • Alleen door professionals
  • Wij vergelijken voor jou

1. Wat kost deze reparatie?

De prijzen van deze reparatie kunnen nog al verschillen per dealer. Daarom vragen wij altijd een offerte op bij meerdere bedrijven, zodat jij de meest voordelige optie kunt kiezen.

2. Is jullie service gratis?

Ja, de service van reparatieaanmijnauto.nl is volledig gratis, daarnaast is het ook nog eens vrijblijvend. Pas als je akkoord gaat bij de offerte en voor een reparatie kiest handel je dit zelf af met de betreffende garage.

3. Hoe lang duurt het proces?

Binnen 24 uur ontvang je een reactie van de garage, in de offerte wordt aangegeven wanneer de reparatie kan plaats vinden en hoelang dit zou duren.

4. Mijn vraag staat er niet tussen?

Geen probleem, neem gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan.

Je laten verzekeren voor deze reparatie?Vergelijk Verzekeringen