Reparatie Aan Mijn Auto

Accu laten vervangen

Het comfort van een auto die altijd probleemloos start komt soms helaas weg te vallen en zal je genoodzaakt zijn een kijkje te moeten nemen onder de motorkap om het probleem te kunnen achterhalen. Het is met de hedendaagse automotoren boordevol techniek echter niet meer zo eenvoudig snel achter de oorzaak te komen en zal de monteur er in de meeste gevallen erbij gehaald moeten worden. Indien de accu aan vervanging toe is zal je dat meestal wel zelf door hebben en is het tijd die te laten vervangen. Het is goed wanneer je daarbij de juiste stappen in acht neemt om te voorkomen dat er zich grotere problemen kunnen voordoen.

Tip: heb je last van een zwakke accu en wil je deze vervangen? Op deze website vind je verschillende goedkope auto accu´s.

Wat is de oorzaak van een zwakke accu?

Met een gemiddelde levensduur van 3 tot 4 jaar, wordt de accu vaak over het hoofd gezien en schrikken we wel even wanneer op een dagje de startmotor niet meer in staat is de motor aan de praat te krijgen. Een zwakke accu zal ervoor zorgen dat de startmotor niet voldoende toeren zal maken of gebeurt het zelfs dat bij het omdraaien van de sleutel in het contact er helemaal geen reactie te bespeuren valt onder de motorkap. Vergis jij je daarbij niet door de lichten even aan te maken en te kijken of de verschillende accessoires het wel doen. In de meeste gevallen zullen die normaal functioneren en krijgt men vaker het idee dat de accu wel in orde is. De hoeveelheid stroom die de startmotor echter nodig heeft is vele malen groter en zal een zwakke accu niet in staat zijn die te leveren. Je zult beslist niet de eerste zijn die diepbezorgt zal raken over de niet startende motor, denkende dat het gaat om een groot probleem die jou handen vol geld zal kosten, terwijl het eenvoudigweg om een zwakke accu gaat. Kijk daarom altijd naar de datum waarop de batterij geplaatst is (wordt gewoonlijk met een stift geschreven op de accu) en krijg op deze manier direct een idee of de accu aan vervanging toe is.

De accu kan ook om een boel andere oorzaken voortijdig defect raken en is dat zeker iets wat door een garage bekeken zal moeten worden. Zo kan het oplaadsysteem niet meer naar behoren functioneren of is er sprake van een snelle ontlading van de batterij alsgevolg van een “lek” ergens in de bekabeling. Een accu hoeft daarom niet altijd vervangen te worden en is het soms al voldoende die even weer goed op te laden met een speciale oplader (de garage heeft er zeker één).

Vroeg of laat zal de accu toch moeten worden vervangen

Alle mogelijke oorzaken van een zwakke accu ten spijt, zal op een gegeven moment elke accu vervangen moeten worden. Dat was vroeger wel heel eenvoudig: polen ervan af, nieuwe accu plaatsen, polen er weer op en starten maar. Helaas komen er steeds vaker wat meer stappen erbij omdat de elektronica wordt beïnvloedt door het verwisselen van de accu.

Het motormanagement wordt door een reeks van elektronica beheerst en speelt de opgeslagen data een belangrijke rol bij het optimaal kunnen functioneren van de motor. Het systeem krijgt de nodige informatie aangeleverd van de sensoren en worden alle gegevens vergeleken met de data die er al opgeslagen ligt. Op zo een manier kan het motormanagement de nodige veranderingen aanbrengen om een goed draaiende motor te garanderen. Bij het verwisselen van de accu wordt de stroom toevoer naar alle elektrische systemen in de auto onderbroken en gebeurt het soms dat ook de opgeslagen data van het managementsysteem kwijtraakt. Het systeem zal dus na het plaatsen van een nieuwe accu een leerproces moeten ondergaan en is de kans groot dat tijdens die periode de motor anders dan normaal zal draaien. Vaker laat dat zich kenbaar maken in de vorm van een motor die niet keurig stationair wil lopen of bij het optrekken een beetje zal happeren. De autofabrikanten zijn zich ervan bewust dat er zich veranderingen zullen voordoen bij het laten vervangen van de accu en geven ze de nodige instructies mee aan de dealers om het systeem opnieuw te laten programmeren.

Bij sommige auto’s is het herprogrammeren helemaal niet nodig en functioneert de motor gewoon naar behoren nadat de accu vervangen is terwijl bij andere modellen je gewoon moet rondrijden met de auto voor een paar dagen en het managementsysteem vanzelf het leerproces ondergaat. Vraag daarom altijd even bij de garage welke methode het best bij jouw auto past of zoek de informatie gewoon zelf op via het internet.

Koop altijd een accu met garantie

Een accu laten vervangen hoeft niet veel te kosten, maar hangt dat uiteraard wel af van het merk accu die jij aan zult schaffen. Kies wel voor eentje welke voldoet aan de fabrieksvoorschriften (let goed op het amperage!) en kijk hoeveel garantie je nou op de accu krijgt. Meestal wordt er dan gelijk geheel gratis opgemeten of het oplaadsysteem wel naar behoren functioneert en heeft dit ook tot doel de verkoper van de accu te beschermen. Die wil immers niet steeds met een defecte accu opgescheept worden omdat het oplaadsysteem niet goed werkt.

Indien er sprake is van een zwakke accu is men vaker geneigd met startkabels de motor toch te laten starten, maar kan dit soms ook verkeerd uitpakken. Ook hier speelt de complexe elektronica een rol en kan bij een verkeerde aanpak die grote schade oplopen. Niet zomaar doen dus, uitsluitend in het geval er geen andere optie voorhanden is. indien jij zelf de accu zal moeten vervangen dien jij je altijd aan de volgende regel te houden: eerst de minpool verwijderen en bij het terugkoppelen altijd eerst de pluspool vastmaken. Dit vermindert de kans op kortsluiting. Uiteraard maak je eerst de batterijklemmen eerst goed schoon en moet je niet vergeten de batterij weer goed aan de houder vast te maken. Ook het isolerend kapje dat zich altijd bij de pluspool bevindt dient goed bevestigd te worden.

Het vervangen van een accu is bij de moderne auto dus niet meer zo eenvoudig en is het beter om die, indien mogelijk, door een garage te laten verwisselen. Zo kan de auto direct weer worden geprogrammeerd en rij je gelijk weg met een goed draaiende motor.

  • Binnen 24 uur een offerte
  • Gratis & Vrijblijvend
  • Alleen door professionals
  • Wij vergelijken voor jou

Wat kost deze reparatie?”]De prijzen van deze reparatie kunnen nog al verschillen per dealer. Daarom vragen wij altijd een offerte op bij meerdere bedrijven, zodat jij de meest voordelige optie kunt kiezen.Ja, de service van reparatieaanmijnauto.nl is volledig gratis, daarnaast is het ook nog eens vrijblijvend. Pas als je akkoord gaat bij de offerte en voor een reparatie kiest handel je dit zelf af met de betreffende garage.

Binnen 24 uur ontvang je een reactie van de garage, in de offerte wordt aangegeven wanneer de reparatie kan plaats vinden en hoelang dit zou duren.

Je laten verzekeren voor deze reparatie?Vergelijk Verzekeringen