Reparatie Aan Mijn Auto

Lakschade herstel

De lak is niet alleen bepalend voor het uiterlijk van een auto, maar vormt het gelijk ook een belangrijk deel voor de bescherming van het plaatwerk. Dit flinterdun laagje is dus meer dan een kleurtje alleen en zal lakschade niet alleen een optisch effect hebben, maar op den duur ook leiden naar voortijdige corrosie op de beschadigde plek. Het herstel van de schade hangt weer af van diverse factoren en is het belangrijk dat alles wel deskundig zal plaatsvinden. Alle invloeden van buitenaf, van het weer tot die van het overig verkeer, dienen namelijk verwerkt te worden door het laklaagje en zal die dus zeker wel bestand moeten zijn tegen dit alles.

De lak is altijd in meerdere lagen aangebracht

Het is daarom ook zo dat de lak van auto’s, maar natuurlijk ook tal van andere voertuigen, aangebracht is in verschillende lagen. Dit is nou ook weer de reden dat bij schade het soms mogelijk is om zonder dat er spuitwerk aan te pas komt, die te herstellen. Het heeft dus allemaal weer te maken van het schadetype waar er sprake van is. In het geval van diepe krassen die de grondlaag nog niet bereikt hebben, kan er met stevig poetswerk nog veel bereikt worden. Zo een beurt omvat natuurlijk meer dan een doekje met wat poetsmiddel en zal de uitvoering moeten plaatsvinden door een bedrijf die er uiterste voorzichtig mee om zal gaan. De kans is anders namelijk groot dat ook de lak in de directe omgeving van de kras ook beschadigd zal raken. Zo een beschadiging is namelijk alleen tot de top- en kleurlaag doorgedrongen en zullen de schuurmiddelen die bij het poetsen zullen worden gebruikt ervoor zorgen dat de onevenheden langzaam worden weggewerkt. Er ontstaat dus wel een glad geheel met de overige lak en wordt het gedeelte van de blanke lak die beschadigd/weggepoetst is opgevuld door het in de was te zetten.

Na afloop van tijd zal de waslaag opnieuw aangebracht moeten worden om te voorkomen dat de lak ter plekke weer een dof voorkomen zal krijgen. Deze vorm van lakschade herstel is uiteraard alleen mogelijk voor kleine beschadigingen en wordt er doorgaans wel tot spuiten overgegaan. Ook verweerde lak waarbij de toplaag flink beschadigd is wordt doorgaans op deze manier weer “hersteld”.

Soms kan de schade ook thuis hersteld worden

Niet elke vorm van lakschade is zodanig dat herstel bij een spuiter nodig zal zijn. Ondiepe en smalle krasjes kunnen eenvoudig met een lakstift worden opgevuld. Speciaal hiertoe zijn er verschillende kleuren stiften beschikbaar en zal na een poetsbeurt niets meer te merken zijn van een beschadiging. Ook in zulke gevallen is een poetsbeurt belangrijk om dat die er voor zorgt dat kleurovergangen zullen vervagen en er ook gecompenseerd wordt voor de blanke laklaag. Deze kleurloze toplaag zorgt niet alleen voor een stralend uiterlijk van de lak, maar dient ook als bescherming van de onderste kleurlagen. Bij het in het was zetten van de auto worden de vele kleine krasjes en andere beschadigingen op de blanke laag zelf opgevuld met de was waardoor er weer een glad geheel ontstaat die de auto weer als nieuw laat glanzen.

Plaatselijk overspuiten is de meest gebruikte methode

Voorbij zijn de tijden dat complete panelen van de auto overgespoten moesten worden en er dan nog sprake was van kleurverschillen. Ondanks elke kleur met zijn eigen code komt en die duidelijk aangegeven is voor de auto is de kans groot op kleine verschillen omdat elke lak na verloop van tijd enigszins begint te verkleuren, vooral onder de invloed van zonlicht. Gelukkig zijn er tegenwoordig speciale scanners beschikbaar die nauwkeurig de kleur van de lak kunnen vaststellen waarna die op maat kan worden samengesteld. Bij het overspuiten op zelfs kleine stukken van het plaatwerk gaan er dus geen kleurovergangen meer merkbaar zijn en is dat ook de voornaamste reden dat de zogeheten spot repair methode nu zo populair is. De beschadigde plek wordt eerst geprepareerd door alle on evenheden te verwijderen en daarna het omliggend plaatwerk nauwkeurig af te plakken. Na het aanbrengen van de lak en de laatste afwerkingen zal er niets merkbaar zijn van de beschadiging. Het is begrijpelijk dat deze methode alleen van toepassing is voor relatief kleine beschadigingen.

Grote beschadigingen waarbij ook nog het onderliggend plaatwerk is beschadigd zullen meestal anders aangepakt moeten worden. Na de deukjes enigszins uit het plaatwerk “geslagen” te hebben ontstaan er ongelijke plekken die opgevuld zullen worden. Na geduldig schuurwerk wordt dan de oude vorm herkregen en wordt in zulke gevallen wel het heel paneel overgespoten.

Schade aan de lak kan zich op vele manieren voordoen, van haarfijne krasjes tot grote beschadiging waarbij ook het plaatwerk hersteld zal moeten worden. Het is daarom ook dat de methoden voor lakschade herstel heel divers zijn en het in sommige gevallen zelf mogelijk is om zonder over te spuiten de beschadiging te herstellen. Het is daarbij wel aangeraden om niet met de lak te experimenteren en gelijk het advies van een expert op te vragen. Lakschade herstel kan namelijk prijzig uitvallen en is het belangrijk dat de beschadiging niet groter wordt door een ondeskundige aanpak.

Ontvang een offerte

Volledig gratis & vrijblijvend

Laat de reparatie aan ons over

Gegarandeerd snel & probleemloos een reparatie laten uitvoeren? Reparatieaanmijnauto.nl staat voor je klaar.

  • Binnen 24 uur een offerte
  • Gratis & Vrijblijvend
  • Alleen door professionals
  • Wij vergelijken voor jou

1. Wat kost deze reparatie?

De prijzen van deze reparatie kunnen nog al verschillen per dealer. Daarom vragen wij altijd een offerte op bij meerdere bedrijven, zodat jij de meest voordelige optie kunt kiezen.

2. Is jullie service gratis?

Ja, de service van reparatieaanmijnauto.nl is volledig gratis, daarnaast is het ook nog eens vrijblijvend. Pas als je akkoord gaat bij de offerte en voor een reparatie kiest handel je dit zelf af met de betreffende garage.

3. Hoe lang duurt het proces?

Binnen 24 uur ontvang je een reactie van de garage, in de offerte wordt aangegeven wanneer de reparatie kan plaats vinden en hoelang dit zou duren.

4. Mijn vraag staat er niet tussen?

Geen probleem, neem gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan.

Je laten verzekeren voor deze reparatie?Vergelijk Verzekeringen