Reparatie Aan Mijn Auto

Hagelschade herstel

Het weer is nooit te voorspellen, maar heeft men zich in grote mate kunnen aanpassen eraan door de juiste maatregelen te nemen. Ook voor auto’s geldt dat en zijn er onder andere sneeuwkettingen of winterbanden beschikbaar om door dikke sneeuwpaketten en gladde wegen heen te rijden. Ook beschikt elke auto over een verwarmingsinstallatie om ondanks de grillen der natuur bijna altijd in staat te zijn van de auto gebruik te maken. De bescherming van onze heilige koe tegen de gure weersomstandigheden vormt echter steeds weer een uitdaging en zijn er nou altijd van die gevallen waarbij je er als autoeigenaar machteloos zal moeten toekijken. Bij hagel is dat altijd wel het geval en resulteert dat in schade die soms wel fors te noemen is.

Wie zal voor de schade betalen?

Hagelschade valt bij een mini of volledig casco wel onder de dekking en zal de verzekeringsmaatschappij wel zelf verifieren of er daadwerkelijk sprake is geweest van hagel. Dit doet ze door de diverse weersberichten nog eens te raadplegen, maar ook in de omgeving navraag te doen. wanneer jouw auto de enigste in de buurt is met hagelschade zal de maatschappij er dus wel grote vraagtekens achter plaatsen en loop je er de kans om (hoogstwaarschijnlijk naar waarheid ook) voor verzekeringsfraude beschuldigd te worden. Bij hagelschade opgelopen in het buitenland is het belangrijk gelijk op te nemen met de verzekeraar en bijvoorbeeld bewijsmateriaal te verzamelen in de vorm van schriftelijke verklaringen van betrouwbare getuigen. Apart van wie er voor de schade zal moeten betalen, is het belangrijk om te weten dat hagelschade wel grote variaties kent. Zo zal een lichte bui voor nauwelijks zichtbare schade hebben gezorgt en kunnen de grotere stenen zelfs ruitschade tot gevolg hebben.

Een goede analyse van de schade is dus belangrijk en kan dat het best door een herstelwerkplaats gebeuren.  Bij uiterst lichte schade waarbij alleen de lak fijne inslagen vertoont kan er geprobeerd worden met behulp van een poetsbeurt de onevenheden te verwijderen en vervolgens de hele auto in de was te zetten. Deze behandeling zorgt voor een prima resultaat en zal de auto vervolgens wel weer op gezette tijden opnieuw in de was gedaan moeten worden.

Bij zwaardere schade komt er wel meer bij kijken

Lakschade kan relatief eenvoudig en snel worden hersteld en kan de auto gewoonlijk binnen een dag al weer ter beschikking zijn. anders is het weer gesteld voor schade waarbij er ook kleine putjes waarneembaar zijn die ook het plaatwerk hebben beschadigd.  Omdat er bij hagelschade sprake kan zijn van tientallen plekken, is het individueel uitduiken geen werkbare optie. Er wordt daarom ook gebruik gemaakt van speciale vulstoffen die deze kleine deukjes weer opvullen en voor een egaal oppervlak zorgen. Het is begrijpelijk dat deze ingreep vrij tijdrovend is omdat eerst het plaatwerk voorbehandeld zal moeten worden (gladschuren, ontvetten) waarna er uiteindelijk weer een aantal lagen kleur en blanke lak op gespoten zal moeten worden. Geheel overspuiten dus en is schadeherstel via deze weg gelijk ook een van de duurste. Indien je geluk hebt is de lak echter niet beschadigd en kan er voor een alternatieve methode worden gekozen waarbij het uitduiken zal plaatsvinden zonder te spuiten. Bij deze herstelmethode wordt er met behulp van speciaal gereedschap en uiterraard het nodige geduld en vakmanschap, de deuk eruit “geslagen” tot het niet meer zichtbaar is. dit vereist een hoge mate van precisie, maar komt deze methode toch goedkoper uit dan de hele auto opnieuw te prepareren (deze grotere deuken moeten vaak gewoon met pasta vulstof worden bijgewerkt) en overspuiten. De locatie van de deukjes speelt ook een grote rol bij de kostencalculatie omdat bij moeilijk van de achterkant bereikbare deukjes er met behulp van zuignappen of het verlijmen eruit getrokken zullen worden.

Ruitschade kan ook eenvoudig verholpen worden

Er moet wel sprake zijn geweest van forse hagelstenen wanneer de ruiten beschadigd zijn geraakt omdat het glaswerk over het algemeen wel goed bestand is tegen deze vorm van natuurgeweld. Bij extreme vormen kunnen er, evenals bij het lakwerk, kleine putjes ontstaan en zal een goede hersteller daar ook goed mee weten om te gaan.

Zo kunnen deze kleine beschadigingen ook worden weggewerkt met behulp van speciale technieken waarbij de ruit niet vervangen hoeft te worden. Kleine barsten kunnen ook met een speciale kleurloze hars worden opgevuld en is er niets meer van de beschadiging merkbaar wanneer de hars uitgehard en afgewerkt is.

Er is in sommige gevallen echter sprake van serieuze schade aan de ruiten waarbij er flinke barsten ontstaan. Hagelschade herstellen in zulke gevallen zal alleen mogelijk zijn door de hele ruit te vervangen. Ook zal in zulke gevallen het koetswerk aanzienlijke schade hebben opgelopen en zal het totaalbedrag nodig voor de reparatie fors oplopen. Vooral bij de wat oudere auto’s die wel over een mini of volledig casco beschikken, kan zo een grote schade ertoe leiden dat de auto technisch total-loss wordt verklaard en de eigenaar de dagwaarde uitgekeerd zal krijgen.

Wanneer er sprake is van hagelschade kan er sprake zijn van een groot aantal herstelmethodes die gebruikt kunnen worden en zal alles natuurlijk ook afhangen van de mate en soort schade die de hagelstenen hebben veroorzaakt.  Het komt zelden voor dat de hele auto weer overgespoten zal moeten worden en kunnen de inslagen in de meeste gevallen plaatselijk worden uitgedeukt. Bij lakschade die maar tot enkele plekken beperkt is gebleven kan door middel van spot repair ook alleen betreffende plek worden overgespoten. Ook de ruiten kunnen in de meeste gevallen gewoon hersteld worden.  ook belangrijk om te vermelden is dat bij een standaard WA verzekering er geen beroep kan worden gedaan op de verzekering of andere instantie zoals het Waarborgfonds.

Ontvang een offerte

Volledig gratis & vrijblijvend

Laat de reparatie aan ons over

Gegarandeerd snel & probleemloos een reparatie laten uitvoeren? Reparatieaanmijnauto.nl staat voor je klaar.

  • Binnen 24 uur een offerte
  • Gratis & Vrijblijvend
  • Alleen door professionals
  • Wij vergelijken voor jou

1. Wat kost deze reparatie?

De prijzen van deze reparatie kunnen nog al verschillen per dealer. Daarom vragen wij altijd een offerte op bij meerdere bedrijven, zodat jij de meest voordelige optie kunt kiezen.

2. Is jullie service gratis?

Ja, de service van reparatieaanmijnauto.nl is volledig gratis, daarnaast is het ook nog eens vrijblijvend. Pas als je akkoord gaat bij de offerte en voor een reparatie kiest handel je dit zelf af met de betreffende garage.

3. Hoe lang duurt het proces?

Binnen 24 uur ontvang je een reactie van de garage, in de offerte wordt aangegeven wanneer de reparatie kan plaats vinden en hoelang dit zou duren.

4. Mijn vraag staat er niet tussen?

Geen probleem, neem gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan.

Je laten verzekeren voor deze reparatie?Vergelijk Verzekeringen