Reparatie Aan Mijn Auto

Bumperschade herstel

Van alle delen die deel uitmaken van de carrosserie zijn het de bumpers die de primaire functie hebben om de voor- en achterkant van het overig koetswerk te beschermen en daardoor ook de inzittenden voor letsel behoedt. Bij moderne auto’s zijn de bumpers zodanig in het ontwerp opgenomen dat er geen duidelijk verschil te merken is met de rest van het koetswerk en dragen deze geintegreerde bumpers ook sterk bij aan de aerodynamische vormgeving. Het verschil met de “oude” bumpers is ook dat deze bumpers over het algemeen gevoeliger zijn dan hun voorgangers en bij schade ook sneller aan herstel toe zullen zijn.

Hoe groot is de schade?

De meest voorkomende vorm van bumperschade is beschadiging aan de lak waarbij de krassen vaker ook nog vrij diep zijn. Bij het parkeren botst men wel vaker tegen objecten en komt de functie van de bumper daar zeker wel tot uiting. De schadeplek die daar het gevolg van is zal daarom vaak ook nog wat lak van het ander object bevatten. Deze vorm van schade kan soms gewoon met een stevige poetsbeurt worden verholpen, maar zal er bij diepere krassen waarbij ook het kunststof van de bumper is beschadigd een uitgebreidere reparatie noodzakelijk zijn. zo zullen de onevenhden eerst goed moeten worden afgevlakt en daarna eventueel weer worden opgevuld om een glad oppervlak te krijgen. met de spot repair methode die steeds meer wordt toegpast hoeft vervolgens niet de hele bumper te worden overgespoten, maar wordt de verse lak gewoon op de beschadigde plek zelf aangebracht. De afwerking geschiedt dusdanig dat het achteraf niet mogelijk is om een overlapping te zien. Het grote voordeel van de spot repair methode is ook dat de bumper niet verwijderd hoeft te worden hetgeen weer heel wat kostbare werkuren bespaart. Bovendien kan je al binnen een dag weer over de auto beschikken.

Bumpers uitgevoerd in zwarte kunststof kunnen bij minimale beschadiging ook zelf gerepareerd worden. er zijn in de handel speciale sneldrogende kunststoflijmen verkrijgbaar die je zelf op de beschadigde plek aan kunt brengen en vervolgens de juiste vorm kunt geven. Deze reparatiemethode is uiterraard niet geschikt voor in kleur meegespoten bumpers of plekken waar een fijne afwerking vereist is.

Bij grotere schade dient de kap wel verwijderd te worden

Herstel middels het poetsen of spot repair is uitsluitend voor gevallen waarbij alleen de lak plaatselijk beschadigd is en zal bij een ingedeukte of gescheurde kunststofkap die wel eerst verwijderd moeten worden. dit kan vrij snel gebeuren omdat de kap bij de meeste moderne auto’s niet superstevig bevestigd is. dit heeft allemaal te maken met de veiligheid van voetgangers en overig langzaam verkeer omdat de kap zodanig vastgemaakt is dat die bij een aanrijding snel losspringt en zo helpt een groot deel van de impact energie te absorberen. Een stevig vastgeschroefde bumper zal de inslagenergie voor een groot deel gewoon overdragen aan zo een voetganger met alle nare gevolgen van dien.

De kap verwijderen kost dus niet veel tijd, maar is het plaatsen ervan soms wel tijdrovend. Het gaat dan niet om het bevestigen zelf (gebeurt maar met een paar schroefen of clips), maar zal zo een geintegreerde bumper wel netjes weer op zijn plaats moeten worden gezet. Deze stap kost dus wel veel meer tijd dan het verwijderen zelf.

Met het verwijderen van de kap worden gelijk ook de stevige kunstof of metalen balk zichtbaar die die bedoeld is om zwaardere klappen op te vangen. Bij schade aan de balken is er vaak ook sprake van vervormingen aan de chassis zelf omdat een bevestigingspunten daaraan bevestigd zijn.

Het kunststof gedeelte kan vrij eenvoudig hersteld worden

Indien er sprake is van een deuk op het kunststof gedeelte, zal die uitgedeukt worden.  nu is kunststof veel makkelijker te bewerken dan metaal en wordt het materiaal vooraf ook eerst plaatselijk goed verwarmd. Dit maakt de kunststof zachter om er mee te kunnen werken en zal met speciaal gereedschap begonnen worden om de oude vorm weer terug te krijgen. dit is een tijdrovend karwei, maar kan je een hoop geld mee besparen omdat de aanschaf van een nieuwe bumper niet meer nodig zal zijn. indien er geen sprake is van lakschade bij de deuk, kan nadat alles weer in zijn juiste plaats “gedrukt” is alleen de kap weer worden teruggeplaatst. Een bumper die niet gedeukt, maar gescheurdt kan ook worden gerepareerd waarbij de beschadigde plek met een speciale gaas of kunststofpleister wordt dichtgeplakt. Na het uitharden wordt het geheel met een speciale pasta afgwerkt en krijgt de bumper bij deze vorm van uitvoerige schade meestal wel een complete spuitbeurt.

De mate van schade kan sterk varieren bij bumpers en zijn ook de herstelmethodes daarop aangepast. Zo zijn eenvoudige krasjes vaak gewoon weg te poetsen en is overspuiten niet nodig. Anders is het weer gesteld met diepere krassen en komt er daar naast (plaatselijk) spuitwerk ook nog een lichte afwerking bij kijken. Ga ook even na om het prijsverschil te bekijken tussen de aankoop van een nieuwe of tweedehandse bumper ingeval er sprake is van grote schade omdat reparatie dan wel veel duurder uitvalt en vervangen soms voordeliger uitvalt. Het zal trouwens ook aan de verzekering liggen voor welke methode er zal worden gekozen.

Ontvang een offerte

Volledig gratis & vrijblijvend

Laat de reparatie aan ons over

Gegarandeerd snel & probleemloos een reparatie laten uitvoeren? Reparatieaanmijnauto.nl staat voor je klaar.

  • Binnen 24 uur een offerte
  • Gratis & Vrijblijvend
  • Alleen door professionals
  • Wij vergelijken voor jou

1. Wat kost deze reparatie?

De prijzen van deze reparatie kunnen nog al verschillen per dealer. Daarom vragen wij altijd een offerte op bij meerdere bedrijven, zodat jij de meest voordelige optie kunt kiezen.

2. Is jullie service gratis?

Ja, de service van reparatieaanmijnauto.nl is volledig gratis, daarnaast is het ook nog eens vrijblijvend. Pas als je akkoord gaat bij de offerte en voor een reparatie kiest handel je dit zelf af met de betreffende garage.

3. Hoe lang duurt het proces?

Binnen 24 uur ontvang je een reactie van de garage, in de offerte wordt aangegeven wanneer de reparatie kan plaats vinden en hoelang dit zou duren.

4. Mijn vraag staat er niet tussen?

Geen probleem, neem gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan.

Je laten verzekeren voor deze reparatie?Vergelijk Verzekeringen