Reparatie Aan Mijn Auto

Tips bij het aanschaffen van een achteruitrijcamera

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit blijkt ook in het verkeer vaak het geval te zijn. Zo vinden er vaak onnodige ongelukken plaats tijdens het achteruitrijden. Het zicht van de bestuurder tijdens het achteruitrijden is immers nihil, waardoor een langsfietsen kindje of een onverwachte voetganger vaak te laat opgemerkt wordt.

De achteruitrijcamera lijkt de oplossing te zijn om deze situatie in de toekomst te voorkomen. Sinds 2022 zullen de geproduceerde auto’s zelfs verplicht voorzien zijn van een achteruitrijcamera set. Het betreffende systeem kan immers een hoop onnodige verkeersongevallen voorkomen. Ben jij nog niet bekend met dit nieuwe systeem in de voertuigen? Lees snel verder.

Wat is een achteruitrijcamera?

Hoogstwaarschijnlijk verklapt de naam al een hoop, maar een achteruitrijcamera is simpelweg een ingebouwde camera die de bestuurder een beeld geeft van de situatie achter de auto zodra het voertuig in achteruit wordt gezet. De bestuurder zal de beelden op het scherm van het dashboard ontvangen. Op deze manier zul jij dat kleine paaltje of het langstlopende kind tijdig opmerken en schade voorkomen. 

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een draadloze achteruitrijcamera?

Kijkhoek van de lens

Indien jij op zoek bent naar een achteruitrijcamera is het verstandig om te bepalen wat jij in beeld wilt brengen. Hierbij zal de kijkhoek van de cameralens een grote rol spelen. Hoe kleiner de kijkhoek van de lens, hoe beperkter het oppervlak is wat in beeld wordt gebracht. 

Lenstype

Bij een achteruitrijcamera wordt altijd gebruik gemaakt van CCD en CMOS lezen. De CCD lens helpt bij het verkrijgen van stabiel geruisloze beelden. Bij een CMOS lens zullen de beelden minder precies worden opgevangen, waardoor het mogelijk is dat er een ruis in de beelden zit die dankzij een ruisonderdrukking weg gefilterd wordt. Helaas zal de kwaliteit van de CMOS lens hierdoor toch iets lager zijn. Daarentegen zijn de CMOS lenzen een stuk goedkoper.

Stof- en waterdicht

Alle achteruitrijcamera’s zijn voorzien van een interne protectie waarde, oftewel de IP-waarde. Deze waarde wordt aangegeven met twee cijfers, waarbij het eerste cijfer de stofdichtheid en het tweede cijfer de waterdichtheid aangeeft. De camera’s zijn vaak geheel stofvrij, waardoor de IP-waarde altijd start met het getal 6. In de waterdichtheid zit echter wel verschil.

Tags:
Je laten verzekeren voor deze reparatie?Vergelijk Verzekeringen