Reparatie Aan Mijn Auto

Vogelpoep, vuurwerk en vandalisme

Vogelpoep, vuurwerk en vandalisme. Wat hebben ze met elkaar gemeen? Als ze het op je auto gemunt hebben, kan het de nodige schade én kopzorgen opleveren. Je wilt dit uiteraard het liefst voorkomen, maar helaas heb je niet alles in de hand. Daarom is het belangrijk om je te wapenen tegen de drie V’s indien ze toch toeslaan. Hoe doe je dit? Door de V van verzekering in te schakelen. En bij voorkeur ben je goed op de hoogte van de polis en waar je op kunt rekenen in geval van schade.

Als een vuurpijl

Het maakt nogal uit wat voor soort autoverzekering je hebt als het gaat om je dekking met betrekking tot schade. Ben je alleen WA verzekerd, dan draai je zelf op voor de schade veroorzaakt door vogelpoep, vuurwerk en vandalisme. De WA verzekering gaat namelijk over de schade die je zelf veroorzaakt aan een ander voertuig. Alleen als je per ongeluk zelf als een vuurpijl op een ander voertuig inrijdt, is deze verzekering dus relevant.

Een ongelukje

Een WA+ verzekering heeft een grotere dekking, maar vogelpoep en vandalisme zijn ook hierbij niet inbegrepen. In het geval van vuurwerkschade wordt gekeken of er opzet in het spel was of niet. Indien het gaat om een ongeluk waarbij door vuurwerk schade is aangericht aan je auto, dan zit je met een WA+ verzekering goed. Het kan zijn dat er een fontein wordt afgestoken in de buurt van je auto waardoor jouw auto vlam vat. In dat geval zal de brandschade vergoed worden door je verzekering.

Vuurpijl in je uitlaat

Een ander verhaal is het echter wanneer er opzet in het spel is en er dus geen sprake is van een ongeluk. Iemand steekt bijvoorbeeld een vuurpijl in je uitlaat en dit levert flinke schade op. Indien je kunt bewijzen dat er iemand schuldig aan is, kun je dit uiteraard verhalen op de dader. In veel gevallen zal dit echter niet het geval zijn en dan zul je zelf moeten opdraaien voor deze vorm van vandalisme. Wat je ertegen kan doen? Jezelf allrisk verzekeren.

Let op je schadevrije jaren

Bij een allrisk verzekering is het namelijk zo dat je verzekerd bent tegen vogelpoep, vuurwerk en vandalisme. Zeker wanneer je een duurdere auto hebt, is deze verzekering aan te raden.

Menno Dijcks, autoverzekering-expert; “Toch is het in geval van schade niet altijd verstandig om die ook daadwerkelijk te claimen. Dit betekent namelijk dat je inlevert op je schadevrije jaren en hierdoor zullen (bij enkele verzekeraars) je eigen risico en premie stijgen. Dit kan op termijn duurder zijn dan je auto zelf laten repareren bij een monteur. Je hebt anders ook weer menig schadevrij jaar nodig om terug te komen op je oude premie.” 

Voorzorgsmaatregelen

Het liefst voorkom je natuurlijk elke vorm van schade aan je auto. Vogelpoep hoeft geen probleem te zijn, maar wanneer je auto in de zon staat, heeft het een bijtend effect. Om dit tegen te gaan, is het dus aan te raden je auto in de schaduw te zetten. 

Met oudjaar is het ook niet onverstandig je auto in een garage te parkeren. Wat ook kan helpen is je auto van tevoren wassen en voorzien van gladde lak en een goede waslaag. Je auto is dan beter bestand tegen mogelijke schade door vuurwerkresten. Tegen vandalisme zal dit weinig helpen, maar ook hier is het belangrijk om je auto strategisch te parkeren.

En voor je gemoedsrust kan het ook helpen wanneer je een goed beeld hebt van je autoverzekering. Onderzoek daarom of je goed verzekerd bent en bekijk wat er verder wordt aangeboden aan autoverzekeringen.

Tags:
Je laten verzekeren voor deze reparatie?Vergelijk Verzekeringen