Reparatie Aan Mijn Auto

Autofilters informatie

De motorwerking van een auto wordt bepaald door de kwaliteit van de uiteenlopende technische vloeistoffen, met name de olie, brandstof en lucht. De filtering van de brandstof, de olie en de aangevoerde lucht bevordert de bedrijfszekerheid en de goede prestaties van de motor. De systemen voor smering, toevoer van brandstof en lucht zijn dan ook toegerust met filters. Deze filters zorgen voor het opvangen van onzuiverheden: stof, rommel, slijtageproducten van de motor en dergelijk. Doorgaans is een wagen voorzien van 4 soorten filters:

• Luchtfilters. Het betreft hier ronde of platte rechthoekige behuizingen waarin niet geweven stoffen zijn opgenomen met een groot aantal plooien. Eventueel wordt een filter met een metalen gaasje gewapend. Het filterelement bezit als gevolg van de significante hoeveelheid plooien een relatief groot oppervlak – het filtrerende rendement is hierdoor groot. Dergelijke filters moeten voorafgaand aan het aanzuigspruitstuk en de gashendel worden geplaatst. Met een schone filter zorgt u ervoor dat de motor de juiste hoeveelheid zuurstof krijgt om de juiste mengvorming te bewerkstelligen; het is dus noodzakelijk om deze binnen de aangegeven termijnen te verwisselen.

• Brandstoffilters. Hierbij gaat het om grove en fijne filters. Veelal worden de grove filters aangebracht boven de brandstoftank. Met dergelijke filters kunnen ongewenste deeltjes uit de brandstof weggenomen worden. Fijne filters bevinden zich in de brandstofleiding onder de motorkap of aan de onderzijde van de voertuigcarrosserie.

• Oliefilters. Dit soort filters kunnen rechtstreeks op de motor aangebracht worden en zorgen voor de opvang van slijtagedeeltjes van de motor en andere contaminanten van het motorsmeringssysteem. Iedere voertuigfabrikant geeft het advies om ze gelijktijdig met de motorolie te vernieuwen.

• Interieurfilters. De laatste tijd zijn er wagens gebouwd die geen gebruik maken van deze filters. Op dit moment beschikt praktisch elke auto over een in de fabriek aangebracht interieurfilter. Ze zuiveren de in de passagiersruimte instromende lucht van uiteenlopende ongerechtigheden, bijvoorbeeld stof, zand, insecten en ook plantenpollen. Het filtermateriaal waarvan de filters zijn gemaakt heeft iets weg van de luchtfilters van motoren. Ook zijn er varianten met partikels houtskool, die de lucht nog beter zuiveren en vervelende geurtjes van buitenaf terugdringen. U kunt filters voor uw auto vinden op auto-onderdelenexpert.nl

Vermeld in het onderhoudsboekje de datum waarop de filters aan vervanging toe zijn. Zorg ervoor dat u altijd hoogwaardige materialen gebruikt en dat alle eenheden van uw voertuig naar behoren functioneren.

Tags:
Je laten verzekeren voor deze reparatie?Vergelijk Verzekeringen