Reparatie Aan Mijn Auto

Belangrijke weetjes over schokdempers

Schokdempers

Er is veel informatie op internet te vinden over auto’s en het onderhoud daarvan. Het kan een hele zoektocht zijn om de juiste informatie te vinden, omdat er ook veel dingen worden geschreven die niet altijd waar zijn, of bijvoorbeeld niet voor jouw auto van toepassing zijn. Daarom vind je in deze blog een overzicht van belangrijke informatie over schokdempers.

Doel van een schokdemper

Een schokdemper dempt de schokken tijdens het rijden. Een schokbreker van je auto is aan slijtage onderhevig. Schokdempers zijn ontzettend belangrijke onderdelen van je auto en zorgen voor de veiligheid. Het verwaarlozen van de schokdempers kan vervelende gevolgen hebben. Schokdempers bevinden zich in het onderstel van de auto, dichtbij de wielen. De belangrijkste functie van schokdempers is om schokken te absorberen. Deze schokken ontstaan bijvoorbeeld door onregelmatigheden op de weg. De auto beweegt dan op en neer, maar door de schokdempers wordt dat gedempt. Op die manier voorkom je dat je al stuiterend over de weg rijdt. Wanneer schokdempers versleten zijn, kan dit zorgen voor onprettig maar ook voor onvoorspelbaar rijgedrag.

Vervangen van de schokdemper

Het is het veiligst om je schokdempers ieder jaar te laten testen door de garage. Het vervangen van schokdempers is namelijk een hele specialistische klus. Dit kan erg ingewikkeld zijn om te doen. De montage hiervan moet goed worden uitgevoerd. Wanneer er hier is misgaat, loop je namelijk de kans dat je niet meer veilig in je auto kunt rijden.

Slijtage van de schokdemper

Je kunt de schokdempers wel preventief zelf controleren. Je kunt versleten schokdempers herkennen doordat je auto dan hobbelt of over de weg stuitert en zich moeilijk laat controleren. Soms is een beschadiging ook te herkennen aan een lekkage. In dat geval kan er olie op de schokdemper zitten. Het is in elk geval belangrijk om versleten of beschadigde schokdempers zo snel mogelijk te vervangen om veiligheid op de weg te kunnen waarborgen. Je doet er goed aan om schokdempers elke 150.000 kilometer preventief te laten vervangen.

Versleten schokdemper herkennen

Er zijn verschillende signalen die erop wijzen dat de schokdempers toe zijn aan vervangen en versleten zijn. Maar zo’n signaal hoeft er niet per se op te wijzen dat de schokdemper daadwerkelijk versleten is. Er kan ook iets anders aan de hand zijn. Laat dit altijd bij een garage checken. Voorbeelden van symptomen die erop wijzen dat de schokdempers versleten zouden kunnen zijn, zijn onder meer dat de auto erg meegeeft met zijwinden, dat de auto overdreven overhelt tijdens het maken van bochten, dat de auto heel zweverig aanvoelt, dat het rijgedrag van de auto varieert en daarnaast ook moeilijk te controleren is, dat er olie op de schokdempers zit, of dat je last hebt van onregelmatige slijtage van de banden van je auto.

Tags:
Je laten verzekeren voor deze reparatie?Vergelijk Verzekeringen