Reparatie Aan Mijn Auto

Een leaseauto verzekeren: waar moet je op letten?

Om een leaseauto te kunnen verzekeren heb je een iets andere autoverzekering nodig dan wanneer je zelf een auto aanschaft. Dit heeft te maken met het feit dat je officieel niet zelf eigenaar bent van de auto. Gelukkig bieden verschillende verzekeraars tegenwoordig speciale leaseverzekeringen aan. Welke verzekering voor jou geschikt is hangt af van enkele factoren.

Soorten leasecontracten

Om te beginnen zijn er verschillende leasecontracten. Operational leasing betekent dat de auto economisch en juridisch eigendom blijft van de leasemaatschappij. De leasemaatschappij zorgt in dit geval voor het onderhoud en de verzekering van de auto. Bij financial leasing blijft de auto alleen juridisch eigendom van de leasemaatschappij. Bij financial lease moet je dus zelf het onderhoud en de verzekering regelen. Bij de laatste variant, de private lease, ben je zowel juridisch als economisch eigenaar van de auto. Ook in dit geval ben je dus zelf verantwoordelijk voor de verzekering en het onderhoud van de auto. Financial leasing kan je als het ware vergelijken met koop op afbetaling.

Allrisk verzekeren?

Indien je zelf verantwoordelijk bent voor de verzekering van je leaseauto dan doe je er verstandig aan een allrisk verzekering af te sluiten. Vergelijk premie van je autoverzekering voordat je definitief iets afsluit om te voorkomen dat je onnodig teveel betaalt.

Omdat de leaseauto (nog) niet volledig jouw eigendom is kan je voor grote kosten komen te staan in geval van schade of diefstal. De leasemaatschappij kan namelijk alle schade op jou verhalen. Is de leaseauto total loss verklaard? Dan kan de leasemaatschappij zelfs de volledige restschuld opeisen.

Nieuwwaarderegeling en eigen risico

Indien je een nieuwe auto leaset dan is het belangrijk dat je rekening houdt met de nieuwwaarderegeling. Sommige verzekeringsmaatschappijen keren namelijk alleen het eerste jaar de nieuwwaarde uit bij het total loss gaan van je auto, daarna krijg je alleen de dagwaarde uitgekeerd. Tegenwoordig zijn er gelukkig steeds meer autoverzekeringen met een nieuwwaarderegeling van drie jaar. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om de regeling te verlengen tegen een hogere maandelijkse premie.

Laat je daarnaast goed informeren over de manier waarop de autoverzekeraar schade vergoedt en of er sprake is van een eigen risico. Wordt het uitgekeerde bedrag bijvoorbeeld aan jou uitbetaald of gaat het direct naar de leasemaatschappij? En hoe werkt het met het eigen risico? Betaalt de leasemaatschappij dat of moet je dit zelf betalen? Door van tevoren voldoende informatie in te winnen zorg je ervoor dat je later niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Zo kan jij straks zorgeloos genieten van je nieuwe leaseauto!

Tags:
Je laten verzekeren voor deze reparatie?Vergelijk Verzekeringen