Reparatie Aan Mijn Auto

Veilig op weg met goede banden

Met een goed onderhouden auto kunnen veel problemen worden voorkomen. Dat geldt ook voor de autobanden. Goed de conditie van je banden in de gaten houden, levert je sowieso een lager brandstofverbruik op. Daarnaast kan de staat van je autobanden ook van groot belang zijn als je een schadeclaim bij je autoverzekering doet. Constateert de verzekeraar op dat vlak nalatig onderhoud, dan bestaat de kans dat er een lagere of soms zelfs helemaal geen vergoeding voor de claim wordt uitgekeerd.

Bandenprofiel

Tijdens een nader onderzoek van een verzekeringsclaim zal een schade-expert van de autoverzekering in eerste instantie naar de profieldiepte van de banden kijken. Die mag volgens de Nederlandse wet niet minder dan 1,6 millimeter zijn. Bij winterbanden is het raadzaam om deze al te vervangen als de profieldiepte onder de 4 millimeter uitkomt, omdat bij een minder diep profiel de specifieke eigenschappen van dit type banden verdwijnt. Volledig nieuwe banden hebben overigens een profieldiepte van 8 à 9 millimeter. Tenzij je veel off-road of op slecht onderhouden wegen rijdt zullen banden in de regel niet zo heel erg snel slijten. Desondanks is het belangrijk om bijvoorbeeld eens per maand even een meting uit te voeren. Blijkt tijdens een apk dat een of meer banden van je auto een profieldiepte van minder dan 1,6 millimeter hebben, dan zal de wagen worden afgekeurd.

Bandenspanning

De bandenspanning heeft rechtstreeks invloed op de wegligging en de remweg van je auto. Door je banden van de juiste spanning te voorzien, gaan je banden niet alleen langer mee, maar bespaar je ook brandstof- en onderhoudskosten. Om een concreet voorbeeld te geven: een band met een onderspanning van 30 procent gaat de helft korter mee dan banden die wel van de juiste spanning voorzien zijn. Het beste moment om de bandenspanning te checken is wanneer de banden koud zijn. Dat is het geval als je auto minstens een uur lang stilgestaan heeft of wanneer je hooguit 5 kilometer hebt gereden. Wat precies de juiste bandenspanning voor je auto is, kun je in het instructieboekje van de auto lezen.

Uitlijnen en balanceren

Het regelmatig checken van de profieldiepte en de spanning van je banden kun je zelf doen. Voor het uitlijnen en balanceren van je auto ben je echter op de experts van een garagebedrijf aangewezen. Bij het uitlijnen van een auto worden scheefgetrokken wielen rechtgezet, zodat je weer van een optimale wegligging kunt profiteren. Ook het probleem van scheve bandenslijtage wordt op deze manier opgelost. Trilt en schudt je auto veel op het moment dat je vol gas over de snelweg rijdt? Dan is de kans groot dat je auto uit balans is. Een goed gebalanceerde auto zorgt voor een gelijkmatigere druk op alle vier de banden, waardoor het rijcomfort toeneemt en er minder snel slijtage aan de banden optreedt.

Tags:
Je laten verzekeren voor deze reparatie?Vergelijk Verzekeringen