Reparatie Aan Mijn Auto

Autoruitschade herstel

Ruiten zijn er om ons letterlijk zicht te geven op alles wat er zich rondom de auto bevindt en gebeurt en is het van groot belang dat het zicht nooit belemmerd wordt door een beschadigde ruit. Vooral in de avonduren of onder slechte weersomstandigheden (regeg, sneeuw) kan al een kleine beschadiging ervoor zorgen dat het zicht aldaar niet optimaal zal zijn en breng je hierdoor niet alleen jezelf, maar ook overige weggebruikers in gevaar. Die gaan er namelijk van uit dat ze duidelijk zichtbaar zijn voor jou en ontstaan er zo situaties waar niemand er baat bij heeft. Het is daarom ook aangeraden om een beschadigde ruit zo snel als mogelijk te laten herstellen en zijn er tal van mogelijkheden beschikbaar om het herstel te laten plaatsvinden tegen een redelijke prijs.

Een beschadigde ruit is (meestal) al vooraf een APK afwijzing

Omdat de verkeersveiligheid zo veel afhangt van de conditie waarin de autoruiten zich bevinden is het bij de APK wel een van de punten waarop er streng wordt toegezien. Zo mag het gedeelte dat valt binnen het direct gezichtsveld van de bestuurder (recht voor zich uit) krasjes of andere lichte beschadigingen tot maximaal 20mm lang bevatten en zal er toch tot afkeuren worden gegaan wanneer blijkt dat het zicht niet optimaal is. denk bijvoorbeel aan lichte krasjes onstaan door beschadigingen van de ruitenwisserbladen en die vooral ’s avonds door het licht van tegenliggers het zicht enorm verminderen. Naar de zijkanten toe zijn de eisen wat minder streng ( tussen de 20 en 50mm mag), maar zal er ook daar  worden gekeken naar het zicht onder een aantal omstandigheden.  Ook hier geldt het dat het aantal beschadigingen niet zodanig moet zijn dat het zicht belemmert mag worden.  Bij twijfel behoudt de keurmeester zich altijd het recht om de auto af te keuren op het punt van ruitschade.

Je begrijpt natuurlijk wel dat wanneer de APK binnen korte tijd zal vervallen je wel snel op zoek zal moeten gaan naar een bedrijf die de ruit zal kunne herstellen.

Er zijn wel grenzen verbonden aan het herstel

Herstel van autoruiten kan tegenwoordig gelukkig wel voor de meeste schades plaatsvinden, maar is er natuurlijk wel een limiet aan verbonden. Zo kunnen scheuren die groter zijn dan 2.5cm moeilijk worden hersteld, vooral wanneer ze zich ook nog aan de randen van de ruit bevinden. Autoruiten, vooral de voor- en achterruit, dragen in belangrijke mate bij aan de stevigheid van het koetswerk en zorgt het herstel alleen voor een optisch effect zonder dat de ruitstructuur zelf steviger wordt. Een herstelde scheur aan de randen bijvoorbeeld blijft dus een zwakte punt en wordt het daarom ook aanbevolen om in zulke gevallen de ruit te laten vervangen.  Naast limitaties voor herstel bij de gevoelige delen van de ruit is ook de grootte van de beschadiging, onafhankelijk van de plaats, een beperkende factor. De grootte van 2.5cm is daarbij ook van toepassing en zal er ook gekeken worden naar de spreiding van het aantal scheurjes. Een diepe put met tal van kleine scheurtjes omheen (denk maar aan een hard object die tegen de ruit aan gekomen is) zal niet altijd met hars opgevuld kunnen worden.

De harsmethode zorgt voor een snel herstel

Wanneer de analyse eenmaal gepleegd is en het herstel wel mogelijk is, zal met een speciale doorzichtige hars de breuk weer opgevuld worden. Dit vereist om nogal wat vaardigheden die het best aan een vakman of vrouw overgelaten kan worden. er zijn namelijk ook doe-het-zelf kits te verkrijgen, maar blijkt het in de praktijk dat het herstel niet zo eenvoudig zelf uit te voeren is. naast het moeten injecteren van de hars op het juiste punt, zal ook de mate van inbreng goed overwogen moete n zijn om ervoor te zorgen dat alles goed opgevuld wordt. Ook het verhardingsproces en het afwerken vragen om de nodige deskundigheid. Indien je de schade wel eerst zelf wil herstellen is het goed om de instructies nauwkeurig door te nemen en ook om adviesen te vragen aan personen die het al geprobeerd hebben. Dit kan gewoon via het internet door te participeren op de verschillende forums op het gebied van auto’s en alles wat daarmee met herstel te maken heeft.  Een verkeerd uitgevoerde reparatie is namelijk niet altijd opnieuw te herstellen omdat de hars al uitgehard is  en zal in de ergste gevallen toch overgegaan moeten worden naar het vervangen van de ruit.

Wacht in ieder geval nooit te lang met het herstel

Wat begint als een onschuldig lijkende barst op de ruit kan zich binnen een mum van tijd ontwikkelen tot een grote scheur die zelfs het barsten van de hele ruit tot gevolg kan hebben. Omdat vooral de voorruit bijdraagt aan de stijfheid van de carosserie, ontstaat er bij een kleine scheur al een zwaktepunt die het onder druk al snel kan begeven. Indien je vooralsnog niet aan reparatie kan toekomen, kan je wel snel langsgaan bij zo een reparatiespecialist om betreffende barst te laten “stoppen”. Hiertoe wordt er aan het eind van de barst een klein gaatje geboord die ervoor zorgt dat het scheurtje niet verder kan lopen onder hoge druk. Dit is echter maar een tijdelijke reparatie en zal het volledig herstel wel op een gegeven moment moeten geschiedden.

Laat daarom nooit te lang wachten op het herstel van de ruit(en) en zal een voortijdige aanpak zeker de nodige centen in de toekomst besparen.  Apart van de besparing wordt er ook veel ongerief voorkomen de auto vlot door de APK heen zal komen en je ook niet plotseling met een gebroken voorruit langs de kant van de weg zal komen te staan. De verschillende beschikbare reparatiemethoden zorgen ervoor dat het vervangen van de voorruit in de meeste gevallen niet meer nodig zal zijn.

Ontvang een offerte

Volledig gratis & vrijblijvend

Laat de reparatie aan ons over

Gegarandeerd snel & probleemloos een reparatie laten uitvoeren? Reparatieaanmijnauto.nl staat voor je klaar.

  • Binnen 24 uur een offerte
  • Gratis & Vrijblijvend
  • Alleen door professionals
  • Wij vergelijken voor jou

1. Wat kost deze reparatie?

De prijzen van deze reparatie kunnen nog al verschillen per dealer. Daarom vragen wij altijd een offerte op bij meerdere bedrijven, zodat jij de meest voordelige optie kunt kiezen.

2. Is jullie service gratis?

Ja, de service van reparatieaanmijnauto.nl is volledig gratis, daarnaast is het ook nog eens vrijblijvend. Pas als je akkoord gaat bij de offerte en voor een reparatie kiest handel je dit zelf af met de betreffende garage.

3. Hoe lang duurt het proces?

Binnen 24 uur ontvang je een reactie van de garage, in de offerte wordt aangegeven wanneer de reparatie kan plaats vinden en hoelang dit zou duren.

4. Mijn vraag staat er niet tussen?

Geen probleem, neem gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan.

Je laten verzekeren voor deze reparatie?Vergelijk Verzekeringen