Reparatie Aan Mijn Auto

Interieurschade herstel

Weliswaar het eerste waar men naar kijkt bij een auto is het uiterlijk, maar is het interieur daarna zeker ook wel aan de beurt. Een goed verzorgt interieur spreekt al boekdelen over de mate van onderhoud en zullen beschadiging daar wel een stokje voor steken. Interieurschade heeft verschillende oorzaken en is de schade soms niet alleen optisch in de vorm van bijvoorbeeld gebroken panelen, maar kan ook de functionaliteit worden aangetast wanneer sommige knoppen het niet meer zullen doen of het rijcomfort wordt aangetast. De vraag is natuurlijk in het geval van schade wat je er allemaal aan kunt doen om het herstel zo snel als mogelijk plaats te laten vinden.

Het interieur bestaat uit een aantal aparte delen

Al kijkend naar het interieur zal het wel duidelijk zijn dat die vaker nog ingewikkelder in elkaar zit dan de buitenkant van de auto. Zo zijn er tal van panelen te vinden op niet alleen het instrumentenpaneel, maar ook aan de deuren. Natuurlijk vergeet je daarbij niet de bekleding op het plafond, de stoelen en de vloermatten. Als laatste neem je ook een kijkje o de hoedenplank en zijn er dus tal van plekken in het interieur waar er schade kan optreden. Het gevoeligst ervoor zijn de stoelen omdat die ook te maken krijgen met “direct” contact met de inzittenden. Zo kunnen uitstekende broeksknopen al scheurtjes veroorzaken. Over het algemeen is het echter meer door slijtage dat de bekleding gaandeweg dunner wordt en op een gegeven moment hersteld zal moeten worden.

De overige delen van het interieur kunnen door een reeks van omstandigheden beschadigd raken zoals bij het vervoeren van voorwerpen die tegen de panelen aan zijn gekomen of ook door een aanrijding waarbij vooral het instrumentenpaneel vaker wordt beschadigd.

Omdat de materiaalsamenstelling van alle delen van het interieur nogal veel verschild zullen ook de reparatiemethodes daar op aangepast moeten zijn.

Het eenvoudigst zijn de stoelen te bekleden

Omdat die ook het meest aan slijtage onderhevig zijn is het opnieuw bekleden de beste manier om een beschadigde stoel te herstellen. Er zijn complete bekledingen te vinden voor vele typen interieurs en kan zo een kant-en-klare stoelbekleding vrij eenvoudig worden aangebracht nadat eventueel ook de kunststofvulling ook hersteld is. Soms wordt er ook voor gekozen om een compleet andere stoel te laten plaatsen en worden die vaak van de sloop gehaald. Het is lang niet altijd nodig om alle stoelen opnieuw te bekleden omdat niet elke stoel evenredig belast is geweest. Zo zal de bestuurdersstoel het snelst aan herstel toe zijn. Lederen bekleding levert weer andere uitdagingen op en zal in het geval van uitdroging toch ertoe overgegaan moeten worden om alle stoelen te bekleden.

Het is belangrijk na het herstel de bekleding te beschermen en kunnen er stoelhoezen worden geplaatst.

Naast stoelen worden soms ook de deurpanelen en het instrumentenpaneel opnieuw bekleedt. Dit gebeurt meer in de luxieuzere auto’s waar er minder met kunststof is gewerkt.

Kunststofpanelen vragen weer om een andere aanpak

De vele kunststofpanelen kunnen bij schade ook hersteld worden, maar komt het vaak voordeliger uit bij grote schades om alles te vervangen. Reparatie kan namelijk wat prijzig uitvallen en kan op de sloop zo een compleet paneel voor een klein bedrag worden aangeschaft. In zulke gevallen is het trouwens eenvoudig om de vervanging zelf ter hand te nemen. Zo bespaar je wel flink op de kosten.

Indien er geen vervangingspanelen beschikbaar zijn is het ook mogelijk de schade te herstellen waarbij er gekozen kan worden alles weer een nieuwe laklaag te geven. Met behulp van speciale lakken is het overspuiten van kunststof geen probleem en krijgt het interieur na zo een behandeling een zo goed als nieuwe uitstraling. Kleine beschadigingen zoals krasjes kunnen gladgeschuurd worden terwijl scheurtjes met behulp van speciale vulstoffen geheel hersteld kunnen worden.  het valt te begrijpen dat dit soort herstelmethoden vrij prijzig zullen uitvallen en het vaker goedkoper uitkomt om de beschadigde panelen gewoon te laten vervangen.

Sommige schadesoorten zijn met een flinke schoonmaakbeurt ook goed te verhelpen

Vlekken behoren misschien niet tot een directe schadegroep, maar zorgen ze er wel vaker voor dat er overgegaan zal moeten worden tot vervanging van delen van het interieur. Gelukkig zijn er schoonmaakmethodes en middelen beschikbaar waarmee het mogelijk is om zelfs de meest hardnekkige vlekken te verwijderen. Zo is het laten stomen van de bekleding een goede manier om van vlekken af te komen. Verkleuringen op het instrumentenpaneel en overige delen vervaardigd uit kunststof kunnen tot een zekere mate ook hersteld worden met behulp van speciale producten die de uitdroging en daarmee gepaard gaande verandering van de originele kleur voor een deel weer kunnen terugbrengen. Deze behandeling zal echter tijdelijk zijn en wel steeds herhaald moeten worden.

Er zijn verschillende manieren om interieurschade te herstellen, maar is preventie altijd aanbevolen omdat herstel niet altijd mogelijk is of prijzij uit zal vallen. De aanpak voor het herstel verschilt nogal omdat de diverse delen ook een andere samenstelling hebben. Interieurschade herstellen offerte kan daarom ook van verschillende bedrijven afkomstig zijn die allemaal hun specialisatie hebben zoals bekleding van de stoelen of herstel van de deurpanelen.  Aangezien het om vakwerk zullen de prijzen die er gevraagd worden ook een ruime variatie hebben waarbij het belangrijk is dat je wel op de kwaliteit let omdat een slechte afwerking gelijk zal opvallen in het interieur.

Ontvang een offerte

Volledig gratis & vrijblijvend

Laat de reparatie aan ons over

Gegarandeerd snel & probleemloos een reparatie laten uitvoeren? Reparatieaanmijnauto.nl staat voor je klaar.

  • Binnen 24 uur een offerte
  • Gratis & Vrijblijvend
  • Alleen door professionals
  • Wij vergelijken voor jou

1. Wat kost deze reparatie?

De prijzen van deze reparatie kunnen nog al verschillen per dealer. Daarom vragen wij altijd een offerte op bij meerdere bedrijven, zodat jij de meest voordelige optie kunt kiezen.

2. Is jullie service gratis?

Ja, de service van reparatieaanmijnauto.nl is volledig gratis, daarnaast is het ook nog eens vrijblijvend. Pas als je akkoord gaat bij de offerte en voor een reparatie kiest handel je dit zelf af met de betreffende garage.

3. Hoe lang duurt het proces?

Binnen 24 uur ontvang je een reactie van de garage, in de offerte wordt aangegeven wanneer de reparatie kan plaats vinden en hoelang dit zou duren.

4. Mijn vraag staat er niet tussen?

Geen probleem, neem gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan.

Je laten verzekeren voor deze reparatie?Vergelijk Verzekeringen