Reparatie Aan Mijn Auto

Krasschade herstellen

Het is misschien wel de grootste ergernis die je kunt overkomen: krasjes op de kostbare autolak die je al van een afstand tegemoet “grijnzen” en die een bron ven ergernis zullen blijven vormen tot de schade niet hersteld is. Het is belangrijk om te weten dat het krasschade niet alleen van invloed is op het uiterlijk van de auto, maar in sommige gevallen zelfs ertoe kan leiden dat er meer schade kan ontstaan aan de lak. Herstel van de krasschade is relatief eenvoudig en hoeft de auto doorgaans niet langer dan een dag te staan in de werkplaats.

Eerst even iets over de laklaag

Omdat de laklaag van een auto nogal veel te verduren krijgt en het plaatwerk onder alle omstandigheden beschermt moet blijven, is het ook zeer duurzaam uitgevoerd. De laag bestaat daarom ook uit meerdere componenten waarbij de eerste laag als primair doel heeft het plaatwerk directe bescherming te bieden en als goede aanhechting te zorgen voor de overige lagen. De basislaag heeft altijd een afwijkende kleur dan die van de volgende laag.

De kleurlaag wordt in meerdere lagen op de basislak aangebracht en krijgt de auto nu pas zijn beoogde kleur. Indien de fabrikant het hierbij zou laten zou de kleurlak echter binnen de kortste keren beschadigd raken door al het stof en vuil die erop terecht zou komen. Bovendien zou de lak een dof voorkomen hebben en is het begrijpelijk dat zo een auto er niet aantrekkelijk uit zou zien.De blanke laklaag die als laatst wordt aangebracht heeft een beschermende functie waarbij de relatief zachte kleurlak zijn originele kleur blijft behouden. Niet alleen vuil en stof kunnen die namelijk beschadigen, maar ook de UV-stralen van de zon.

Omdat de blanke laklaag ook nog harder uitgevoerd is zal het ook niet eenvoudig zijn die te beschadigen. Helaas wordt vaker door onvoorzichtig handelen toch de laatste laag beschadigd en kan deze krasschade ervoor zorgen dat de auto ook veel van haar waarde kan verliezen.

Laat de auto nooit door ondeskundigen onder handen nemen

Ondanks elke auto steeds wordt blootgesteld aan alle invloeden van het verkeer en het weer, is het ook goed om te weten dat de meeste schades wel voorkomen kunnen worden. Zo is bij het wassen van de auto belangrijk dat er absoluut geen vuildeeltjes komen tussen het doek en de lak omdat door de drukkende en draaiende bewegingen er tal van ondiepe krasjes zullen ontstaan. Dit is ook het geval wanneer men soms besluit met een doek wat vuil van de auto te vegen. Het “voordeel”van deze beschadigingen is dat het relatief eenvoudig te verhelpen is en overspuiten dus helemaal niet ter sprake komt.

Naast een verkeerde methode om de auto te wassen, is krasschade vrijwel niet te voorkomen en valt het onder de categorie gebruikerssporen. Zo zal rondom het slot aan de portieren altijd een hogere concentratie aan krasjes te vinden zijn en geldt dat ook voor de ruimte rond de handgrepen. Voor de rest ontstaan krasjes voornamelijk door opvliegend vuil dat door andere auto inhet verkeer wordt veroorzaakt.

Krasschade herstel behoeft vaak gewoon een flinke poetsbeurt

Geen normale poetsbeurt in dit geval, maar eentje waar met een licht schuurmiddel de onevenheden worden weggewerkt en er een glad oppervlak ontstaat. Door daarna met een speciale was over de plek heen te gaan zullen de plekken waar de lak enigzins verwijdert is weer worden opgevuld. Het gaat in dit geval wel om beschadigingen die zich in de bovenste kleurloze laag bevinden of krasjes waar de kleurlak niet geheel verwijdert is. indien het plaatwerk of de grondlaag zichtbaar is kan er geprobeerd worden met behulp,van een lakstift de schadeplek weer zijn originele kleur te geven.

In extreme gevallen is overspuiten de enige oplossing

Wanneer er sprake is van een groot aantal diepe krassen, zal een poetsbeurt of een “likje” met een lakstift weinig resultaat hebben. Omdat de schade niet dieper dan het plaatwerk is, zal de voorbehandeling alleen gladschuren van de plek vereisen.Uiterst kleine onevenheden kunnen gewoon met de lak zelf worden opgevuld en is er hiervoor wel wat ervaring vereist samen met een goede afwerking om de overgang naar de originele lak geleidelijk aan en niet zichtbaar voor het oog plaats te laten vinden. De kwaliteit van de gebruikte lak en de mate van afwerking zullen bepalen of de herstelde plek na verloop van tijd zichtbaar te onderscheiden zal zijn van de rest. Een lange garantieperiode biedt daarom meer zekerheden omtrent de kwaliteit van de geleverde werkzaamheden. Overspuiten van grote delen van de auto kunnen door deze spot-repair methode achterwege worden gelaten en vallen de kosten voor het herstel ook mee. Desondanks zal een krasschade herstel offerte altijd een vereiste zijn om ervoor te zorgen dat je met de goedkoopste hersteller in zee zult gaan.

Laat nooit te lang wachten op krasschade herstel omdat het in de meeste gevallen om een vrij eenvoudige en snelle reparatie zal gaan. Door er tijdig bij te zijn wordt er ook voorkomen dat de schade zich zal uitbreiden en er nog meer uitgegeven zal moeten worden aan het herstel.  Natuurlijk komt er wel wat meer bij kijken wanneer de schade wat intensiever zal zijn en kan overspuiten dan wel als enige optie worden gezien. Ongeacht de methode van reparatie zal de lak daarna wel goed beschermt dienen te worden en verricht een regelmatige poetsbeurt al wonderen om de lak in een topconditie te houden.

Ontvang een offerte

Volledig gratis & vrijblijvend

Laat de reparatie aan ons over

Gegarandeerd snel & probleemloos een reparatie laten uitvoeren? Reparatieaanmijnauto.nl staat voor je klaar.

  • Binnen 24 uur een offerte
  • Gratis & Vrijblijvend
  • Alleen door professionals
  • Wij vergelijken voor jou

1. Wat kost deze reparatie?

De prijzen van deze reparatie kunnen nog al verschillen per dealer. Daarom vragen wij altijd een offerte op bij meerdere bedrijven, zodat jij de meest voordelige optie kunt kiezen.

2. Is jullie service gratis?

Ja, de service van reparatieaanmijnauto.nl is volledig gratis, daarnaast is het ook nog eens vrijblijvend. Pas als je akkoord gaat bij de offerte en voor een reparatie kiest handel je dit zelf af met de betreffende garage.

3. Hoe lang duurt het proces?

Binnen 24 uur ontvang je een reactie van de garage, in de offerte wordt aangegeven wanneer de reparatie kan plaats vinden en hoelang dit zou duren.

4. Mijn vraag staat er niet tussen?

Geen probleem, neem gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan.

Je laten verzekeren voor deze reparatie?Vergelijk Verzekeringen