Reparatie Aan Mijn Auto

Remschijven vervangen

Niet alleen het rijden in een auto is belangrijk maar zeker ook de mogelijkheid om op tijd te kunnen stoppen. Daar zorgen de remmen gelukkig wel voor en dienen die altijd optimaal te presteren. De remschijven bewegen mee met de wielen en zijn het op de schijven dat de remblokken worden gedrukt om de snelheid van de auto te verminderen. Slijtage is niet te voorkomen en is het belangrijk om niet te twijfelen aan het laten vervangen van de schijven. Het is wel belangrijk om na te gaan wat de reden kan zijn van de slijtage. Wanneer het gaat om de normale (verbruiks) slijtage is er niets aan de hand, maar dient een afwijkende slijtage wel zeker onderzocht te worden.

Er zijn verschillende typen schijven

Gewoonlijk worden er normale massieve schijven gemonteerd en zijn deze prima berekent voor hun taak. Vanwege de grote warmteontwikkeling van vooral snelle auto’s is het beter om te kunnen beschikken over geventileerde schijven. Deze zijn soms geperforeerd en zorgen de gaatjes ervoor dat de warmte veel sneller afgevoerd kan worden. Bij een te grote warmteontwikkeling neemt de werking van de remmen namelijk sterk af, hoe hard je dan ook op het rempedaal zal drukken. Een goede warmteafvoer is dus belangrijk maken de geventileerde schijven het mogelijk om snel bij hoge snelheden tot stilstand te komen in combinatie uiteraard met de remklauwen. De schijven zijn natuurlijk aan slijtage onderhevig, ondanks de remblokken van een relatief zachter materiaal zijn uitgevoerd. Het kenmerkende van versleten schijven is de dunnen opstaande rand aan de buitenkant en krijg je zo gelijk een idee van de ernst van de slijtage. Deze rand kan vaker gewoon worden afgeslepen en kunnen de schijven nog een tijdje mee. Wanneer de schijven echter te dun worden kunnen te gevaar betekenen bij het sterk afremmen omdat de warmte minder snel kan worden kwijtgeraakt en de temperatuur van de schijf dus hoger oploopt dan waarvoor het berekent is.

Ook bij het plotseling afkoelen van de schijven door het bijvoorbeeld rijden in een plas water, kan zo een schijf krom trekken en is dit merkbaar bij het afremmen waarbij er sprake zal zijn van sterke vibraties. Dit heeft zeker ook zijn invloed op de remweg en is vervangen van de schijven de enigste mogelijkheid.

De schijven kunnen ook beschadigd raken door het gebruik van verkeerde remblokken die ervoor zorgen dat er de schijf onregelmatig zal slijten. Zo ontstaan er diepe groeven in de schijf zelf en kunnen die wel weggeslepen worden wanneer de schade nog meevalt. De schijven worden door het afslijpen natuurlijk wel dunner en is de levensduur daarmee sterk verkort.

De meeste schijven raken echter beschadigd doordat de remblokken niet op tijd worden vervangen en de metalen voering tegen de schijven aankomt. Aan de remkracht zal het niet direct te merken zijn en rijdt men vaker nog een tijdje door met de versleten remmen. Wees er daarom heel alert op dat geluiden die te horen zijn bij het remmen kunnen duiden op versleten remblokken en je liever de remmen laat nakijken.

Voor het vervangen worden nieuwe schijven aangeraden

Op de sloop zijn er altijd wel een setje nog goed uitziende schijven te vinden voor een lage prijs en is het daarom ook erg aantrekkelijk om voor het vervangen tweedehandse schijven te gebruiken. Er kunnen soms echter fijne scheurtjes aanwezig zijn die met het blote oog niet zichtbaar zijn, maar kunnen die er wel voor zorgen dat de schijf plotseling, vooral bij hoge temperaturen, kan falen. Er zijn wel bedrijven te vinden die hoge kwaliteitseisen stellen aan de tweedehandse onderdelen die ze verkopen en is het beter zo een tweedehands setje daar aan te schaffen. Setje, want het vervangen van de schijven dient in paren te gebeuren. Zo zal de werking van de remmen aan beide zijden gelijk zijn en wordt er zo voorkomen dat de auto tijdens het remmen aan één zijde zal gaan trekken. Het is trouwens ook aannemelijk dat de schijven gelijkmatig versleten zullen zijn en beiden aan vervanging toe zullen zijn.

Het best zijn natuurlijk nieuwe schijven en kan je er met die weer jaren mee rondrijden. Natuurlijk zullen de remblokken die er gemonteerd worden ook van goede kwaliteit moeten te zijn. Laat bij het vervangen daarom altijd even de remblokken controleren en laat die vervangen indien er twijfels zijn over de kwaliteit. Ook de klauwen kunnen gelijk een schoonmaak beurt krijgen om er voor te zorgen dat die niet vast komen te zitten. Remleidingen die er niet meer zo goed uitzien laat je ook gelijk vervangen en is het ook beter hierbij de remolie te laten verversen.

Met nieuwe schijven en de rest van het remsysteem in een optimale conditie, zal je nog lang genieten van de investering die er gepleegd is. Ook de veiligheid in het verkeer is gegarandeerd met remmen die hun werk naar behoren zullen uitvoeren. Het is echter belangrijk ervoor te zorgen dat de nieuwe remschijven nog lang mee te zullen gaan. Laat daarom altijd remblokken monteren van een goede kwaliteit en voer regelmatig zelf een visuele inspectie uit op de schijven. Bij de meeste auto kun je die door de velgen heen gewoon zien en kijk je ven of er geen strepen zichtbaar zijn. Lichte beschadigingen kunnen altijd nog worden hersteld en is de auto dan weer niet zo snel toe aan nieuwe remschijven.

Ontvang een offerte

Volledig gratis & vrijblijvend

Laat de reparatie aan ons over

Gegarandeerd snel & probleemloos een reparatie laten uitvoeren? Reparatieaanmijnauto.nl staat voor je klaar.

  • Binnen 24 uur een offerte
  • Gratis & Vrijblijvend
  • Alleen door professionals
  • Wij vergelijken voor jou

1. Wat kost deze reparatie?

De prijzen van deze reparatie kunnen nog al verschillen per dealer. Daarom vragen wij altijd een offerte op bij meerdere bedrijven, zodat jij de meest voordelige optie kunt kiezen.

2. Is jullie service gratis?

Ja, de service van reparatieaanmijnauto.nl is volledig gratis, daarnaast is het ook nog eens vrijblijvend. Pas als je akkoord gaat bij de offerte en voor een reparatie kiest handel je dit zelf af met de betreffende garage.

3. Hoe lang duurt het proces?

Binnen 24 uur ontvang je een reactie van de garage, in de offerte wordt aangegeven wanneer de reparatie kan plaats vinden en hoelang dit zou duren.

4. Mijn vraag staat er niet tussen?

Geen probleem, neem gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan.

Je laten verzekeren voor deze reparatie?Vergelijk Verzekeringen