Reparatie Aan Mijn Auto

Steenslag herstellen

Eenmaal over straat met de auto staat die bloot aan een aantal risico’s waarbij schade soms niet te voorkomen is. Er bevindt zich altijd een grote hoeveelheid loszittend vuil zoals steentjes op het wegdek en zullen die bij het opspatten tegen de auto schade veroorzaken. Vaker vindt deze schade plaats wanneer deze kleine steentjes of overige kleine harde stukken vuil door andere auto’s worden opgeworpen en de achterliggende auto’s ermee in “botsing” komen. Ook bij hard rijden over ongebaande wegen kunnen opvliegende deeltjes delen van het lakwerk beschadigen. Steenslag schade vertoont in sommige gevallen overeenkomsten met die veroorzaakt door hagel.

Steenslag schade kan je meestal wel voorkomen

In tegenstelling met hagel die vrij plotseling toeslaat zonder dat je er maatregelen tegen hebt kunnen nemen, kan bij steenslagschade wel veel worden gedaan om die te voorkomen of tot een minimum te beperken. In de meeste gevallen wordt zo een klein steentje door een voorligger opgeworpen en is dit vooral het geval bij vrachtwagens. Ook auto’s waarbij er winterbanden zijn gemonteerd hebben de neiging om loszittende steentjes ver van zich af te werpen en dus schade te veroorzaken. Zorg er daarom voor om altijd een grote afstand te houden, vooral wanneer je bemerkt dat die veel steentjes en overig vuil naar achteren werpt.

Ook bij het rijden over ongebaande wegen dient de snelheid aangepast worden om te voorkomen dat er steentjes met hoge snelheid tegen de wielkasten en de dorpels aan zullen komen.

Natuurlijk kan schade nooit worden uitgesloten en zal die zich het meest op de motorkap voordoen. Ook de bumpers en spatborden zullen het meest worden beschadigd en zullen ook de koplampen op den duur lichte inslagen vertonen.

Reparatie is niet alleen voor het oog bedoeld

Wie denkt dat steenslagschade herstel alleen verricht wordt om de auto weer stralend uit te laten zien, heeft het voor een deel wel mis. Inderdaad zal de auto na zo een herstel er weer glimmend en gaf uitzien, maar is het doel van de steenslagreparatie ook om verdere aantasting van de lak rond zo een beschadiging te voorkomen. De autolak vormt een beschermende laag om het metalen plaatwerk heen en zullen beschadigingen van grote invloed zijn wanneer die niet op tijd hersteld worden.Zo kan zelfs een kleine beschadiging zich gaan uitbreiden omdat de bovenste beschermende laag niet meer intact is en de inwerking van vocht ongestoord plaats zal kunnen vinden. Die zal zich tussen de laklagen heen gaan inwerken waarbij er op den duur een flinke beschadiging zal ontstaan die nog duurder zal zijn om te herstellen. Indien de steenslagschade dieper gelegen was en zelfs tot het plaatwerk heen was gekomen, kan er zelfs sprake zijn van roestvorming en zal herstel daarvan weer een hoop meer kosten.

Is steenslagschade herstel dan niet duur?

Vergeleken met een complete spuitbeurt of behandeling van een roestplek kost het repareren van steenslagschade minder omdat er alleen plaatselijk gewerkt wordt. Zo wordt voorkomen dat er complete panelen overgespoten moeten worden. Een hele motorkap overspuiten is nog altijd veel duurder en zal de auto wel voor een paar dagen bij de werkplaats moeten staan. Omdat bij steenslagschade er alleen sprake is van kleine plekken die hersteld dienen te worden kan er met behulp van de spot repair methode ervoor gezorgd worden dat alleen de omgeving rond de inslag afgewerkt wordt (gladschuren) en wordt de nieuwe laklaag ook plaatselijk aangebracht. Deze methode kan heel snel en deskundig worden toegepast en zal er na de reparatie niets meer te zien zijn van de schade.

Zelfs wanneer er sprake is van een klein putje in het plaatwerk is het mogelijk die door middel van fillers die in de lak aanwezig zijn op te vullen. Heel handig, want dit voorkomt weer het apart moeten behandelen van zo een plek.

Indien er sprake is van meerdere inslagen die dichtbij elkaar liggen (is vooral het geval bij de dorpels), dan komt het voordeliger uit het heel stuk in een keer glad te schuren en opnieuw te spuiten. Dit geldt ook speciaal voor de motorkap wanneer het om een hoge schade intensiteit gaat.

Laat het herstelbedrijf een passend steenslagschadeherstel offerte maken zodat je ook gelijk kunt beoordelen wat er allemaal aan maakloon bij komt kijken. Dit soort reparaties kan namelijk heel arbeidsintensief zijn en kunnen de benodigde uurlonen ook eens flink van elkaar verschillen.

Soms kan je met een lakstift al zelf de schade herstellen

Niet altijd hoef je dus voor het herstel naar een bedrijf te gaan en kan bij kleine ondiepe inslagen van het steenslag een lakstift al wonderen verrichten. Deze stiften zijn in verschillende kleuren beschikbaar en is het altijd een goed idee om de kleur eerst even uit te testen op een plek die niet zo zichtbaar is (bijvoorbeeld de binnenkant van de deuren of de kofferbakklep). Zo ben je er zeker van dat er geen grote verschillen merkbaar zullen zijn. Vaker verdwijnen die ook nog na een grondige poetsbeurt.

Steenslagschade is moeilijk te voorkomen en is het goed om te weten welke opties er allemaal benut kunnen worden om de schade te herstellen. Laat reparatie nooit te lang op zich wachten omdat de kans groot is dat er na verloop van tijd sprake zal zijn van grote lak- of roestschade. Met een lakstift ben je al een heel goed op weg om kleine schadeplakken zelf te herstellen. Vergeet bij het laten repareren van de schade door een bedrijf niet om te vragen naar het aantal uren dat gewerkt zal worden en het bijhorend tarief.

Ontvang een offerte

Volledig gratis & vrijblijvend

Laat de reparatie aan ons over

Gegarandeerd snel & probleemloos een reparatie laten uitvoeren? Reparatieaanmijnauto.nl staat voor je klaar.

  • Binnen 24 uur een offerte
  • Gratis & Vrijblijvend
  • Alleen door professionals
  • Wij vergelijken voor jou

1. Wat kost deze reparatie?

De prijzen van deze reparatie kunnen nog al verschillen per dealer. Daarom vragen wij altijd een offerte op bij meerdere bedrijven, zodat jij de meest voordelige optie kunt kiezen.

2. Is jullie service gratis?

Ja, de service van reparatieaanmijnauto.nl is volledig gratis, daarnaast is het ook nog eens vrijblijvend. Pas als je akkoord gaat bij de offerte en voor een reparatie kiest handel je dit zelf af met de betreffende garage.

3. Hoe lang duurt het proces?

Binnen 24 uur ontvang je een reactie van de garage, in de offerte wordt aangegeven wanneer de reparatie kan plaats vinden en hoelang dit zou duren.

4. Mijn vraag staat er niet tussen?

Geen probleem, neem gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan.

Je laten verzekeren voor deze reparatie?Vergelijk Verzekeringen